Waar vinden we een kat?

Er zitten in de Nederlandse asiels heel katten te wachten op een nieuw baasje of bazinnetje. Oudere katten, maar ook vaak kittens. Het gaat hier om zwerfdieren, maar ook om dieren die door hun vorige eigenaren zijn afgestaan. Het asielbeheer is bijna altijd op de hoogte van de reden waarom de kat weg moest. En vaak is er van deze katten bekend welke gezinssituatie goed bij ze past. Sommige katten houden bijvoorbeeld niet van kinderen, honden of andere katten.

De meeste katten in asiels zijn Europese kortharen, maar ook regelmatig zijn raskatten op zoek naar een nieuw huis. ga naar website dierenbescherming om een asiel te vinden.

Er zijn ook veel particuliere stichtingen die thuis katten opvangen en opzoek gaan naar een nieuw huis. Voorbeelden zijn:

– de Stichting Kattenzorg Den Haag e.o.
– de stichting Kattenzorg Nijmegen e.o.

De rasverenigingen bemiddelen in het plaatsen van raskatten met stamboom. Het grote voordeel van een raskat met stamboom is dat via een rasvereniging is dat de ouders van deze katten op vele erfelijke ziektes zijn getest.

Ook is het mogelijk om bij particulieren een katje te kopen, bijvoorbeeld via bekenden, marktplaats of andere advertenties. Er zijn helaas veel mensen die het verkopen van kittens als inkomstenbron zien en het niet altijd even nauw nemen met het welzijn van de katten. Advertenties op internet kunnen er heel goed uit zien, maar de leefomstandigheden van deze kittens zijn vaak miserabel.

Dieren die van eigenaar veranderen moeten tegenwoordig volgens de wet gechipt zijn. Dit is vaak niet het geval.