Dierendag: tips om je huisdier eens in het zonnetje te zetten!

Dierendag

Dierendag

Vandaag is het de dag, dat jij je huisdier extra verwennen mag! Op 4 oktober worden alle huisdieren in het zonnetje gezet. Het is dit jaar de 90e keer dat we Dierendag mogen vieren. Dierendag is op 1927 in het leven geroepen om stil te staan bij de rechten die dieren in onze samenleving (niet) hebben. Deze datum was toepasselijk gekozen omdat het de sterfdag was van de heilige Franciscus van Assisi, die erg veel om dieren gaf. In zijn voetsporen laten wij daarom ook zien dat wij erg veel om onze dieren geven, en met de volgende tips kun jij jouw huisdier laten blijken hoeveel je om hem geeft:

Aandacht

Natuurlijk geef jij je huisdier dagelijks aandacht, maar op Dierendag kun jij je huisdier nog meer laten weten hoeveel jij om hem geeft door hem wat extra tijd en aandacht dan normaal te geven. Neem de tijd voor een uitgebreide kroel- en aaisessie op de plekjes waarvan jij weet dat je huisdier ervan geniet. Bijkomend voordeel, door het aaien van je huisdier wordt jouw stresshormoonniveau ook verlaagd. Huisdier gelukkig, jij gelukkig!

Nieuwe speeltjes

Jij bent toch ook blij als je wat nieuws ontvangt? Huisdieren kunnen nieuwe speeltjes ook erg waarderen. De meeste huisdieren houden erg van spelen. Het stimuleert en daagt ze uit wat nieuws te onderzoeken. Katten kan je al gelukkig maken met doos met hierin een paar gaten of met een nieuwe krabpaal, terwijl een hond iets met geluid erg leuk vindt.

Borstelen

Huisdieren met een lange vacht zijn vaak gek op goede borstelbeurten. Met fijne borstel kun je de haren weer mooi glanzend krijgen en zal je huisdier lekker ontspannen zijn na afloop.

Geef je huisdier wat speciaals te eten

Katten

Iets wat jij misschien niet zo snel zou eten, maar katten zijn er dol op, namelijk orgaanvlees! Vraag aan je slager of hij wat lekkers voor je huisdier kan samenstellen en jouw kat zal zich in de zevende hemel wanen. Of geef je kat een lekker stuk verse vis, smullen wat hij zal doen!

Honden

Verwen je hond met een lekker bot. Het is niet alleen goed voor de tanden, maar ook voor het mentale welzijn van je hond, lekker kauwen daar zijn ze gek op! Of geef hem een lekkere worst, hier zullen ze van genieten. Ook hebben wij een heerlijk recept voor hondenkoekjes gevonden, zodat je zelf hondenkoekjes kan maken:

Benodigdheden voor het deeg

  • 2 eetlepels honing
  • 100 gram havermout meel
  • 50 gram pindakaas (ongezouten, zoals je waarschijnlijk wel weet is zout giftig voor honden)
  • 200 gram rijstmeel
  • 50 ml water
  • 1 ei
  • Bakpapier

Bereiding

Verwarm je oven voor op 180 °C. Voeg de honing, havermoutmeel, rijstmeel, pindakaas en ei bij elkaar en meng dit goed door elkaar met een houten lepel. Daarna kan je langzaam het water toevoegen totdat het deeg stevig aanvoelt. Rol het deeg daarna uit op een bestoven dienblad totdat het ongeveer een halve centimeter dik is. Heb je leuke vormpjes, zoals een vorm van een bot, dan kan je dit gebruiken om de vormpjes mee uit te drukken. Zo niet dan kun je ook kleine glaasjes gebruiken om de vormpjes uit te drukken. Leg de vormpjes daarna op een bakplaat dat bedekt is met bakpapier en bak de vormpjes in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar. Tadaa, je koekjes zijn klaar! Wacht alleen wel nog even met voeren zodat jouw hond zijn bek niet zal verbranden.

Lekkere hondenkoekjes maken

Fijne Dierendag gewenst!