Kosten chippen kat

Als u er over nadenkt uw kat te laten chippen, is het verstandig om de kosten van de ingreep inzichtelijk te maken. Als u een kitten verwacht, is het mogelijk om uw kat of poes al zeer vroeg te laten chippen. De kosten van het laten chippen van katten kunnen verschillen per dierenarts. Dierenartsen zijn gerechtigd om de hoogte van de kosten van het chippen zelf te bepalen. Het loont daarom om de kosten per dierenarts te vergelijken. Op deze pagina vindt u aanvullende informatie over het chippen van katten en de gemiddelde kosten hiervan.


Navigeer snel en overzichtelijk door alle informatie met betrekking tot kosten chippen kat:


 

Tarieven chippen kat

De kosten van het chippen van uw kat bedragen ongeveer tussen de €25 en €55,-. De kosten bestaan hierbij uit de chip zelf en het plaatsen van de chip. De chip moet vervolgens aangemeld worden bij de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren, waar tevens kosten aan verbonden zijn. Dit kan gedaan worden door de dierenarts, maar u kunt dit ook zelf doen. Als u ervoor kiest om de chip zelf aan te melden, betaalt u een eenmalig bedrag van €4,50. Tip: Vergelijk vooraf de kosten van het chippen bij alle dierenartsen die zijn gevestigd in uw buurt. In veel gevallen vindt u de tarieven op de website van de desbetreffende dierenarts.

Kosten chip verzekeren

Met een dierenverzekering bent u, naast de kosten van het chippen van uw huisdier, voor meerdere medische kosten die uw huisdier oploopt, verzekerd. De maandelijkse premie die u in de tabel ziet is gebaseerd op de meest uitgebreide polis van de verzekeraars.

Betaalt u liever minder premie? Dan kiest u voor een minder uitgebreid pakket. In sommige gevallen worden de kosten van het chippen ook vergoed, echter betaalt u dan een (hogere) eigen bijdrage.  Om uitgebreid te vergelijken ga je naar de pagina: kattenverzekering vergelijken.

Waarom kat chippen?

Het laten chippen van uw huisdier brengt een aantal grote voordelen met zich mee. In onderstaande opsomming ziet u de grootste voordelen.

  • Uw kat is na plaatsing van een ISO-geregistreerde chip internationaal geregistreerd en kan altijd geïdentificeerd worden;
  • De plaatsing is eenmalig en gaat dus een dierenleven lang mee;
  • De chip is bestand tegen fraude. Het is onmogelijk om de code te veranderen en verwijderen is praktisch onmogelijk;
  • Kittens en pups kunnen zeer vroeg gechipt worden;
  • Dierenambulances controleren katten en honden direct op chipnummer;
  • Huisdieren kunnen de chip niet verliezen, in tegenstelling een bandje met adresgegevens;
  • Tot slot is er een speciaal kattenluikje op de markt beschikbaar dat enkel katten doorlaat met het geprogrammeerde chipnummer.

Is chippen van katten verplicht?

Het chippen van een kat is niet verplicht. Echter wordt dit sterk aangeraden, gezien de voordelen die zijn opgesomd in bovenstaand overzicht. Ieder jaar raken een fors aantal katten vermist en komen in een asiel terecht. Omdat het grootste gedeelte van de vermiste katten niet gechipt en geregistreerd zijn, komen ze niet meer bij hun eigenaar terecht. Het komt ook wel eens voor dat vermiste katten, die niet gechipt zijn, gevonden worden door een persoon die het huisdier voor hun zelf houden.

Ik heb een ‘’binnen kat’’

Ook voor ‘’binnen katten’’ wordt het plaatsen van een chip sterk aangeraden. De kans dat de kat op straat belandt is een stuk kleiner, echter is de kans groter dat deze katten sneller gedesoriënteerd raken op het moment dat ze op straat belanden. Deze katten zijn daarom des te lastiger om terug te vinden als er geen chip is geplaatst.

Hoe wordt de chip ingebracht?

De ISO-geregistreerde chip is een zeer klein buisje, welke met een steriele naald onder de huid van de kat wordt geplaatst. Doordat dit met een naald gebeurt, is het plaatsen van de chip te vergelijken met een eenvoudige injectie. Het plaatsen van de chip is pijnloos, waardoor de kat niet verdoofd hoeft worden. In onderstaande video ziet u een video met een extra uitleg.