Mensen met een huisdier zijn gezonder en gelukkiger

MeHuisdier vergelijkennsen met huisdieren hebben minder fysieke klachten, voelen zich veiliger en hebben meer plezier. Dat blijkt onder andere uit een onderzoek van University at Buffalo, State University of New York naar de relatie tussen mens en dier.

Minder stress door huisdier

Uit het onderzoek blijkt dat contact met huisdieren stressverlagend kan werken. Het hormoon oxytocine wordt getriggerd wat leidt tot een euforisch gevoel. Ook blijkt uit het onderzoek dat het uitvoeren van een stressvolle taak eenvoudiger ging in gezelschap van een huisdier in plaats van een partner, familielid of goede vriend.Daarnaast kwam naar voren dat het hebben van een huisdier een positieve invloed heeft met betrekking tot een hoge bloeddruk.

Actiever door huisdier

Huisdierbezitters die regelmatig aandacht besteden aan hun huisdier lopen minder risico op overgewicht dan mensen zonder huisdier. Baasjes van honden verbranden logischerwijs meer calorieen door het uitlaten van de hond. De toename van deze lichamelijke activiteit leidt tot een verlaging van de kans op een hartaanval. Ook bezitters van een kat of hamster zijn actiever door het spelen en knuffelen van hun maatje.

Sociaal actiever door huisdier

Diverse studies tonen aan dat hondenbezitters een positief imago met zich meedragen. Zij worden gezien als  vriendelijk, betrouwbaar en aanspreekbaar. Daarnaast hebben eigenaren van honden makkelijker contact op straat doordat zij bijvoorbeeld mede-eigenaren van honden op straat treffen. Het huisdier zorgt hierbij voor versoepeling van de conversatie en staat vaak centraal in het gesprek.

Huisdier als medicatie

Uit onderzoek van de Jezuïtische Loyola University in Chicago blijkt dat mensen die omgeven worden door huisdieren die positieve gevoelens oproepen minder medicatie nodig hebben dan mensen die geen contact maken met dieren. Daarnaast hebben hinden een preventieve werking op ziekten. Dit komt doordat honden veranderingen in de bloedglucosespiegel van hun baasje kunnen waarnemen. Tevens kunnen huisdieren epileptische aanvallen zien aankomen.

Huisdieren en kinderen

Kinderen met autisme of een andere ontwikkelingsstoornis hebben baat bij het spelen met een huisdier. Het aaien en spelen met de dieren geeft kindern met autisme rust. Ook kan het huisdier het concentratievermogen van kinderen met ADHD vergroten doordat deze kinderen een huisdier kunnen verzorgen. Tot slot werd door de American Psychiatric Association werd vastgesteld dat kinderen aanwezigheid van huisdieren minder stotteren.