Nederland telt 33,4 miljoen huisdieren

Nederland telt 33,4 miljoen huisdieren

Het aantal huisdieren in Nederland is ten opzichte van 2010  gestegen Dierenverzekeringen vegelijken
met ruim 12 procent naar een totaal aantal van 33,4 miljoen. Konijnen,
vogels en reptielen zijn de gezelschapsdieren die de afgelopen jaren het
sterkst zijn toegenomen. Dit blijkt uit een vernieuwde versie van het rapport:
Feiten en Cijfers van de Gezelschapsdierensector dat in dat in opdracht van
het ministerie van Economische Zaken is opgesteld.

Soorten huisdieren

In het rapport worden ook alle aquarium- en vijvervissen meegenomen in de cijfers. Deze groep huisdieren omvatten meer dan de helft van de cijfers. In Nederland zwemmen er namelijk 18 miljoen aquarium- en vijvervissen rond als huisdier. 5 miljoen postduiven staan op de tweede plaats en zang- en siervogels op de derde plaats met een aantal van 3,9 miljoen.

Honden en katten

Het aantal katten is sinds 2010 met ongeveer 10 procent gedaald. Momenteel worden 2,6 miljoen katten als huisdier gehouden. De hondenpopulatie bleef gelijk met een aantal van 1,5 miljoen trouwe viervoeters. Van alle Nederlandse huishouden is er bij 18 procent een hond aanwezig. Bijna een kwart van alle huishouden leeft er een kat. (23 procent)

Er worden momenteel ca. 2,6 miljoen katten, 1,5 miljoen honden, 0,2 miljoen fretten, 1,2 miljoen konijnen, 0,5 miljoen knaagdieren, 3,9 miljoen zang- en siervogels, 5 miljoen postduiven, 0,65 miljoen reptielen en ca. 18 miljoen aquarium- en vijvervissen als huisdier gehouden. Het percentage gezinnen dat een huisdier bezit ligt rond de 59%. In 18% van de huishoudens is een hond en in 23% een kat aanwezig.

Kosten huisdier

Aan alle 33,4 miljoen huisdieren die meegenomen zijn in het rapport wordt in totaal 2 miljard besteed aan de verzorging, aanschaf en voeding door alle huisdierbezitters bij elkaar. Dit is een daling van maarliefst 6% ten opzichte van 2010. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een dierenverzekering om hoge kosten te besparen. Meer info over: Dierenverzekeringen vergelijken

Het groot aantal huisdieren draagt bij aan de werkgelegenheid in Nederland. Uit het rapport blijkt fat de economische betekenis van alle huisdieren bij elkaar wordt geschat op €3 miljard wat heeft geleid tot maar liefst 80.000 fte.