Puppyverlof in Nederland?

Iedere huisdiereigenaar die een puppy of kitten heeft grootgebracht herkent het wel. Het moment dat je het nieuwe, kleine diertje voor het eerst alleen thuis moet laten. Daarom wordt de zogenoemde puppyverlof in Engeland toegepast. Vrij van werk om voor je puppy of kitten te zorgen. De vraag is of deze vorm van verlof ook mogelijk is in Nederland.

Opvoeding puppy

Veel mensen onderschatten de tijd die het kost om een puppy op de juiste manier op te voeden. Pasgeboren puppy’s zijn aanvankelijk erg kwetsbaar en moeten in deze periode nog veel leren. Olivier Wiegman van hondenschool De Gabber vertelt dat het helemaal niet verstandig is om een puppy meteen al lang alleen te laten. “Je moet je hond socialiseren en veel op pad gaan om hem te laten wennen aan nieuwe situaties en de honden uit de buurt.”, aldus Wiegman. De periode waarin een puppy het meeste leert ligt tussen de acht en 12 weken. In deze periode is het dus erg verstandig om veel tijd met je puppy door te brengen

Puppyverlof geen slecht idee

Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen, vindt een Nederlandse variant van puppyverlof geen slecht idee. In Engeland krijgt één op de twintig mensen al puppyverlof. Fortuin legt uit dat dit besluit bij werkgevers zelf ligt. Werkgevers moeten dus bepalen of zij het op nemen in de arbeidsovereenkomst. In Nederland zou het voor kunnen komen als de afspraak niet in strijd is met de wet.

Puppyverlof zelf inplannen

Via de huidige wet- en regelgeving zijn er nu ook a mogelijkheden om voor een pasgeboren huisdier te zorgen. Werknemers kunnen bijvoorbeeld hun vakantiedagen opnemen. Daarnaast bestaat er in Nederland het calamiteitenverlof. Dit kan je  bijvoorbeeld gebruiken wanneer je puppy thuis schade heeft aangericht.
De laatste mogelijk is om je vakantie af te stemmen op de komst van een nieuwe puppy of kitten. Het hele gezin zou hier rekening mee kunnen houden zodat de puppy geen zorg van buiten af nodig heeft.