Rauw vlees gevaarlijk voor uw huisdier

Dierenverzekering Vergeljiken

Rauw vlees gevaarlijk voor huisdier

Men gaat er vanuit dat natuurlijke voeding zoals rauw vlees en botten beter is dan commercieel dierenvoer. Hier blijkt niets van waar en zou leiden tot ernstige gevaren, aldus Tjerk Bosje, specialist interne geneeskunde der gezelschapsdieren in Amsterdam.

Rauw vlees trend

Volgens Tjerk is het een trend aan het worden om rauw vlees en botten aan huisdieren te voeren, met alle gevolgen van dien. Veel huisdiereigenaars zijn niet bewust van de gevaren van dit ‘’niet-commerciële voedsel’’ en hebben enkel goede bedoelingen. Bosje zegt het topje van de ijsberg gezien te hebben. Darmklachten, vergroeiingen en botbreuken zijn klachten die voortkomen uit deze ‘’natuurlijke voeding’’. Daarnaast kunnen botresten obstipatie veroorzaken. De darm van het diertje dient dan onder narcose leeg gespoeld te worden. Bosje geeft ook aan dat er zich situaties voorkomen waarbij het huisdier niet meer te redden valt en inslapen de enige optie is die overblijft.

Cijfers

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt de cijfers bij van mensen die een voedselvergiftiging krijgen na het consumeren van rauw vlees. Jaarlijks krijgen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselvergiftiging na het binnenkrijgen van ziekteverwekkers zoals toxoplasma, salmonella, campylobacter en resistente bacteriën. Dezelfde voedselvergiftigingen komen voor bij huisdieren. Echter worden deze cijfers niet door het RIVM bijgehouden.