”Schokhalsband” voor honden vanaf 2017 verboden

Verbod op elektronische halsbanden voor honden

Elektronische halsbanden voor honden worden verboden. Met deze band kunnen baasjes hun trouwe viervoeter een elektrische schok op afstand geven. Het kabinet heeft besloten dat het verbod per 1 januari 2017 ingaat.

Andere apparaten waarmee stroomstoten of elektromagnetische signalen worden afgegeven mogen per 1 januari 2017 niet meer verkocht worden.
Sommige hondenbezitters gebruiken deze apparaten om de hond iets te leren of te laten luisteren. Het kabinet is van mening dat een pijnprikkel daar niet voor nodig is. Daarnaast wordt het natuurlijke gedrag van honden belemmerd met zo’n onverwachte schok.

Hondeninstructeurs

Er geldt echter wel een uitzondering voor hondeninstructeurs en specialisten. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld hondengeleiders die gebruikt worden door de politie om de veiligheid van anderen te waarborgen.

Sophia-Vereeniging

Joyce Plenter, van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren, laat weten dat het besluit als een ‘’fijne verrassing’’ aankomt. De Sophia-Vereeniging is al jaren tegen elektronische halsbanden voor honden. Ook zij zijn van mening dat een pijnprikkel overbodig is om een hond wat te leren. De apparaten zouden zelfs averechts werken. Honden worden er volgens Plenter angstig van en met behulp van een schok bestrijd je de oorzaak van het probleem niet.